Roemenië
In aanloop van de oprichting van stichting ZZG -grenzenloze zorg- in 1996, is de ondersteuning in Roemenië begonnen in de zuidelijke provincie Oltenië. Tot 2006 heeft stichting ZZG daar aan verschillende zorginstellingen materiële en immateriële hulp verleend.
Sinds 2006, verleent stichting ZZG hulp aan diverse borginstellingen voor mensen met een verstandelijke beperking in de noordelijk gelegen provincie en stad Iaşi en omstreken. Deze hulp wordt steeds gedaan in goede samenwerking met het directoraat generaal voor maatschappelijke zorg en kinderbescherming van de provincie Iaşi.
De vaste zorginstellingen in Iaşi waarvoor ZZG hulp heeft gerealiseerd zijn GO’s en NGO’s: Sf Andrei, Galata voor volwassenen, Galata voor kinderen, Galata dagverblijf, Ion Holban, Fundatie Izvor, Fundatie Ancora Savarii. Daarnaast heeft ZZG ook voor kleinere initiatieven ondersteuning geregeld.
Enkele voorbeelden van projecten die ZZG sinds 2006 in Iasi heeft gerealiseerd of nog steeds lopen:
- een training over Picture Exchange Communication System (PECS) verzorgen. Dit is een specifieke methode om communicatie te trainen bij mensen met autisme;
- project “Autisme en Iaşi ” 2007 – 2012: een meerjarig bijscholingstraject over autisme voor artsen en gedragsdeskundigen te Iaşi. Binnen het project zijn vier doelstellingen verwezenlijkt:
- Het ontwikkelen van de expertise, op het gebied van autisme, van de medewerkers van de voorzieningen voor mensen met een verstandelijke beperking in en rondom Iaşi;
- Het actief stimuleren van de vorming van een samenwerkingsverband tussen verschillende organisaties en groeperingen die onafhankelijk van elkaar actief zijn voor mensen met een verstandelijke beperking en autisme, in het bijzonder in Iaşi. Mogelijk ook aansluiting bij landelijke netwerken;
- Het beschikbaar stellen van literatuur over autisme in de Roemeense taal,
- Het borgen van de expertise binnen de organisaties.
Stichting ZZG was opdrachtgever van dit project. In dit project hebben medewerkers van Lunet zorg en Fontys Hogescholen, afdeling Opleidingscentrum Speciale Onderwijszorg (OSO), als partners geparticipeerd.
Fontys OSO heeft het lesmateriaal van de autisme masteropleiding ter beschikking gesteld. Tevens stelde zij docenten in staat mee te reizen naar Iaşi.
Lunet zorg heeft belangeloos de uitzending van enkele van hun personeelsleden mogelijk gemaakt;
- diverse bijscholingen voor behandelaars in Iasi;
- bijdrage aan opleidingen voor begeleiders;
- aanschaf van diverse materialen voor sensorische stimulatie, creatieve activiteiten, sportactiviteiten en dergelijke;
- aanschaf van spullen voor fysiotherapie en dergelijke;
- opzet van twee kassen voor het kweken van groenten;
- meerjarig bijscholingsprogramma om koks en bewoners gezond, gevarieerd en aantrekkelijk te leren koken met ter plaatse beschikbare ingrediënten;
- scholing over praktische communicatiemiddelen voor mensen met autisme;
- deskundige advies over de inzet van paarden bij de begeleiding van mensen met een verstandelijke beperking.
Voor achtergrondinformatie: zie de verslagleggingen. Neem voor vragen/ opmerkingen en tips gerust contact met ons op!